1. Kies een goede rijschool
Zoek je een rijschool met goedkope rijlessen of wil je rijden in een van de nieuwste lesauto’s? Bij het kiezen van een goede rijschool heb je veel mogelijkheden. Wij raden je aan om ook naar het slagingspercentage van een rijschool te kijken. Hoe hoger het slagingspercentage, hoe aannemelijker dat het een goede rijschool is. Een goede rijschool werkt met een leskaart, maakt duidelijk afspraken, geeft opbouwende feedback en adviseert jou voor je examen. Wees slim en kijk wat jij belangrijk vindt. Daarnaast is het nooit verkeerd om een proefles te nemen!
2. Spaar voor je rijbewijs
Zet vooraf het geld voor je rijbewijs apart, dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken. De gemiddelde kosten voor het behalen van een rijbewijs zijn €2.300,-. Dit blijkt uit CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2017. De exacte kosten hangen af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet. Krijg jij je rijbewijs cadeau van je ouders? Bedenk dan een leuk manier om hun te bedanken. 😉
3. Rijlessen van 50 of 60 minuten
Een rijles kost gemiddeld ruim € 41 per uur. Per rijschool kunnen de kosten voor rijlessen verschillen. Dat kan ook te maken hebben met de regio, het type lesauto en de lengte van de rijles. Bij de ene rijschool duurt een rijles één uur, bij de ander bijvoorbeeld 50 minuten of anderhalf uur. Zorg dat je een goed gevoel hebt bij de lesprijs. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
4. Vraag om een inschatting van het aantal lessen die je nodig hebt
Iedereen leert op zijn of haar manier en daarom verschilt het aantal rijlessen per persoon. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om regelmatig te lessen. Volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2017, is het gemiddeld aantal lesuren ongeveer 38. Laat jouw instructeur inschatten hoeveel lessen je nodig hebt en bepaal samen een pakket dat bij jouw niveau past.
5. Begin op tijd met je theorie-examen
Het is belangrijk om stapsgewijs aan de slag te gaan. Leer eerst de lesstof van het autorijbewijs en ga dan pas oefenen voor het theorie-examen. Dit kun je het beste doen aan het begin van je rijopleiding. Dit helpt je tijdens de rijlessen en de instructeur van je rijschool kan je voorbeelden van de theorie laten zien in de praktijk.
6. Overleg met je instructeur wanneer je klaar bent om af te rijden
Je brengt heel wat uren door met je rijinstructeur. Die weet hoe jij leert en wanneer jij klaar bent om rijexamen te doen. Krijg je een GO van je instructeur, heb je het theorie-examen gehaald en is de Gezondheidsverklaring op orde? Wacht dan niet langer en plan samen met jouw instructeur een geschikt moment. Je kunt ook eerst een tussentijdse toets doen om goed voorbereid het examen in te gaan.
7. Rij ontspannen, veilig en zelfstandig tijdens het praktijkexamen
Probeer het praktijkexamen als een gewone rijles te zien (doei zenuwen!) en neem je rijinstructeur mee. Een vertrouwd en bekend gezicht die jou goed heeft opgeleid. De examinator doet zijn best om jou op je gemak te stellen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Laat vooral zien dat je zelfstandig en veilig rijd.
Zo, nu ben je er helemaal klaar voor. Rijbewijs halen, Easy Go! 😉